Somon Rengi

Tatlı suda doğup uzun yollar katederek okyanuslara doğru göç eder. Üreme dönemine kadar okyanuslarda kalıp tekrar yumurtlamak için ilk doğup büyüdüğü tatlı suya geri döner. Bu tatlı sudan tuzlu suya geçtiği dönemde yediği besinlerden dolayı rengi değişir. Halk arasında bir çok elbise modellerinde, duvar boyası renklerinde kullanılan somon rengi denilen turuncuya yakın bir renge döner. Bu değişim sadece rengi ile sınırlı kalmaz aynı zamanda şeklinde ve lezzetinde de bazı değişimler olur.

Somon rengi Astaksantin adındaki bir pigment sonucu oluşur.
Somon rengi Astaksantin adındaki bir pigment sonucu oluşur.

Tatlı suda doğduğu dönemlerde rengi beyaza daha yakın tonlarda iken tuzlu suya geçtikçe yediği besinlerden kaynaklı renklerdeki değişim daha da belirginleşir. Koyu turuncuya doğru kayar.

Bu rengin asıl kaynağı Astaksantin adındaki bir pigmenttir. Astaksantin karides, kerevit, ıstakoz gibi bazı deniz kabukluları ile somon balığında, kızıl aynak ve flamingo gibi bazı kuşların tüylerinde bulunan bir renk pigmentidir. Karotenoidler grubunun bir parçası olup kimyasal olarak β-karotene ve A vitaminine benzerdir. Bu saydığımız kuşların tüylerinin kırmızı-turuncu renklerde olmasının, deniz kabuklularının kaynatıldıktan sonra kırmızı renk almasının, ve somon balığının etinin turuncu renkte olmasının sebebi astaksantin denen bu pigmentten ötürüdür. İnsan vücudunda fazla A vitamini birikmesi insan sağlığı açısından zararlıdır. Ancak astaksantin diğer karotenoidlerin aksine vücutta A vitamini olarak depolanmaz.

 

Alabalık 800 gr-1 kg boyutuna gelince bazı balıkçılar tarafından deniz alası diye satılabiliyor. Marketlerden aldığınız balığın alabalık mı yoksa gerçekten somon mu olduğunu anlamak için rengine bakabilirsiniz. Eğer balıklardan pek anlamıyorsanız dahi eğer aldığınız ürünün etinin rengi turuncuya yakın bir renk ise doğru balığı almışsınızdır.

Moda ve ev-dekorasyon sektöründe çok kullanılan somon rengi
Somon Rengi

Ayrıca her ne kadar konumuz ile alakası olmasa da modacıların veya ev dekorasyon ve boya işi ile uğraşanların sıklıkla kullandığı somon rengi resmini de ekliyorum 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.