Son yıllarda sağlıklı beslenme uzmanlarının sıkça bahsettikleri omega 3 kelimesi günlük hayatımızda yerini aldı almasına ama nedir bu omega 3? Hangi besinlerde bulunur? Somon balığı ve omega 3 arasında nasıl bir ilişki var? Çocuklar için ne gibi faydaları var? Mutlaka tüketilmesi gereken bir şey mi? Yoksa gelip geçici sağlık trendlerinden biri mi? Bu yazıda bu konulara değineceğiz.
Öncelikle omega 3 ün ne olduğundan kısaca bahsedelim:
Omega 3 vücudumuz için gerekli olan ama insan vücudunda üretilemediğinden gıdalardan elde edilen bir çeşit yağ asididir. Hücre zarlarında bulunan yağ asitlerinden biri olan omega 3 hücreye giren çıkan maddelerin kontrolünü yapar zararlı yapıların hücre girişine engel olur. Bu zarın akışkan olması besinlerin giriş çıkışını kolaylaştırır. Diğer yağ asitlerinden doymuş yağ asidi şeklinde olanlar bu akışkanlığı zorlaştırır. Ancak omega 3 doymamış yağ asidi olduğundan hücre zarının akışkanlığını kolaylaştırarak aldığımız diğer besinlerin tüm hücreler tarafından rahatça emilmesine destek olur.
Görüldüğü üzere omega 3 sıradan bir besleyici madde olmasından ziyade aldığımız tüm gıdaların hücre emilimi için gerekli bir yağ asididir. Yani vücudumuz tarafından üretilemeyen omega 3 ü besinler yoluyla almak zorundayız.
Hücre zarındaki görevinden dolayı sağlık açısından bir çok hastalığın önlenmesinde önemli role sahip. Bu yüzden sağlık açısından ne gibi faydaları olduğu, ne gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu konusu ayrı bir makale konusu. Biz kısaca bahsedelim:
Yapılan araştırmalar neticesinde omega 3 yağ asitlerinin dengeli alımında kalp – damar hastalıklarını önlemede yüksek etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Damar sertliğinin önlenmesi,koroner kalp rahatsızlıkları, kolesterol, kalp krizi sonrası felcin önlenmesi ve ikinci kalp krizinin önlenmesi, kan şekerinin düzenlenmesi, erken doğum riskini azaltma, çocuklarda zihinsel gelişimi artırma, kemik gelişimi ve güçlenmesine yardım, depresyon tedavisini destekleme, görme bozukluklarının azalması gibi ve daha bir çok alanda etkisi kanıtlanmıştır.
Günlük yaşamda tükettiğimiz bir çok üründe zaten omega 3 bulunmakta ancak bazı besinlerde bulunma oranı diğerlerine nazaran biraz daha
fazladır. Omega 3 açısından en zengin besinlerin başında balık geliyor. Bunun haricinde keten tohumu, ceviz, badem, fındık, mısır, mısır unu, taze fasülye, kuru fasülye, nohut, marul, brokoli, lahana ve diğer yeşil yapraklı besinler gibi günlük hayatta tükettiğimiz bir çok besinde omega 3 bulunmaktadır.
Yukarıda saydığımız besinler içerisinde omega 3 bakımından en zengin olanı balıktır. Soğuk su balıklarında daha yüksek oranda bulunur. Somon bunların başında gelir. Ayrıca ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, zargana gibi balıklarda da bulunur. Ancak balık çeşitleri içerisinde omega 3 oranı en yüksek olan somon balığıdır.
Şunu belirtmekte fayda var ki vücudun ihtiyacı olması sebebiyle takviye ilaçlar yerine doğal besinlerden alındığında emilimi daha kolay oluyor. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde eğer sağlık sorununuz yoksa doktorların büyük kısmı omega 3 takviye ilaçlarını desteklememektedirler. Yukarıda saydığımız besinlerin büyük kısmını zaten tüketiyoruz ihtiyacımız olan kadarını alamadığımız için deposu balık tüketmek önemli. Özellikle çocuklar için somon balığı tavsiye edilmesinin en büyük sebebi diğer balıklara nazaran hem omega 3 açısından çok daha zengin olması hem de kılçık sorunu bulunmaması.
Somon balığı omega-3 yağ asitleri yönünden doğadaki en zengin balık olarak ün salmıştır. Yağlı bir…
Omega-3 deposu somon balığı ızgarada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Soğuk sularda yetişen somon balıkları…
Fırında Somon köftesi özellikle çocuklara balık sevdirme döneminde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tarif. Her yaştan insanın…
Omega-3 deposu somon balığı ile enfes sofralar hazırlamak çok kolay. Balık pişirmek bazen zahmetlidir ama…
Fırında somon balığı hazırlamak çok kolaydır. Kimi sade sever kimi değişik baharatlar ve aromalar kullanır.…
Fırında somon balığı pişirdiğinizde farklı tatlar arayanlar için 10 dakikada hazırlayabileceğiniz çok leziz bir kremalı…
Yorumları Görüntüle
İçindekiler: Deiyonize su, Balık yağı, Doğala özdeş portakal aroması, C Vitamini, A Vitamini, B6 Vitamini, D Vitamini, Sitrik asit ( Asitliği düzenleyici ), Sodyum benzoat (koruyucu ), Gliserin ( Su tutucu ) , polisorbat 80 ( Emülgatör ), Sorbitol (Kıvam arttırıcı), Sakkaroz ( Tatlandırıcı ), Sodyum Sitrat ( Tampon ).
Ticari Takdim Şekli ve Ambalaj İçeriği: 100 ml cam şişelerde karton kutu içerisinde satışa sunulur.
Kullanım alanı ve şekli: Infantum Omega-3 şurup, bebekler ve çocuklar için özel hazırlanmış omega 3 yağ asitleri ile birlikte A, B6,C, D ve E vitaminleri içeren beslenme destekleyicidir. Bebekler ve çocuklarda vücudun günlük Omega-3 gereksinimini karşılamak amacıyla beslenmeye destek olarak kullanılır.
Günlük önerilen miktar, 1-6 ay arası günde 1/2 ölçek (2,5 ml), 7-12 ay arası günde 1 ölçek (5ml), 1 yaş üzeri günde 2ölçek (10 ml) 'dir. Hazır bebek maması ile beslenen bebeklerde yukarıdaki ölçülerin yarısı kadar verilmelidir. istenildiğinde su ve süt ile beraber alınabilir.
Uyarılar: Çocukların ulaşamayacağı yerlerde, 25°C altında, oda sıcaklığında saklayınız. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklayınız. Kullanmadan önce çalkalayınız. Tıbbi müstahzar değildir. Takviye edici gıda. Tavsiye edilen günlük miktar aşılmamalıdır.
Faydalı Bilgiler
Yapılan araştırmalar, düzenli Omega-3 kullanımının IQ seviyesini 4 puan artırdığını ve problem çözme yeteniğini geliştirdiğini göstermektedir.2, 3
Omega-3 alımı, bebeğin görme duyusunu ve beyin gelişimini destekler. 4
Omega-3 alımı, bebeğin bedensel gelişimini destekler.5
Bebeğin uykusunu düzenler ve daha iyi uyumasını sağlar.6
Çocuklarda öğrenme yeteneğinin artmasına yardımcı olur. 7
Bağışıklık sistemini güçlendirir.8