Malum av yasağı bitti ve balıklar ucuzladı (gerçi hala pahalı gibi ya neyse) ) dolayısı ile balık tüketimi arttı. Ancak havaların soğuması ile birlikte artık açık alanlarda pişirmek zorlaştı. Koku konusunda (özellikle balık kokusu) hassas olanlar sırf balık kokusu eve sinecek diye evde balık pişirmekten dahi vazgeçebiliyorlar. Sağlıklı beslenme için haftada en az 2 defa tüketmemiz gereken balıktan sırf bu yüzden vazgeçmeyin.
Her balığın pişirme sırasında ve pişirme yöntemine göre yaydığı koku birbirinden farklıdır. Örneğin kefal veya hamsinin yaydığı koku oranı alabalığa göre daha ağırdır. Aynı şekilde tavada kızartmanın kokusu da fırında yapmaya nazaran fazladır. Bunları biraz da tecrübe ettikçe öğreneceksiniz.
Balık pişirirken uygulayacağınız veya sonrasında dikkat edeceğiniz bir kaç püf nokta ile evdeki balık kokusu nasıl çıkar diye endişe etmenize gerek kalmayacak.
Her şeyden önce eğer kızartma yaptıysanız sofraya oturmadan önce hemen tavayı yıkayın. Çünkü tavada yağ bekledikçe kokusu daha da ağırlaşır. Ayrıca eğer mutfağınızda pencere, balkon kapısı vs varsa mutlaka açın ki koku daha rahat dağılsın.
Tavadaki kızgın yağın içine 3-4 dilim limon koyabilirsiniz.
Kızartma yağının içine birkaç dal maydanoz koyabilirsiniz.
Balık pişirme sırasında mutfakta birkaç kokulu mum yakabilir hem biraz da romantizm yapabilirsiniz (Balık kokusu eşliğinde romantizm 😛 )
Izgarada pişiriyorsanız balıkların arasına defne yaprağı koyabilirsiniz. Bu sayede hem koku biraz olsun giderilir. Hem de ızgara balık tarifi konusunda birçok kişinin tavsiye ettiği defne yaprağını kullanmış olursunuz.
Kızartmadan sonra ocağa tencere içine su, çok az sirke, limon suyu ve kabukları, çubuk tarçın, karanfil ve defne yaprağı atıp kaynatın. İnanın harika bir esans ortaya çıkıyor.
Pişirme işlemi bittikten sonra güzel kokulu bir tütsü yakabilirsiniz. Ancak ağır kokular yerine ferah esansları tercih edin.
Öncelikle balık pişirdikten sonra tavayı yıkamak için sıcak su kullanmayın. Tavadaki kalan yağı limonla ovalayın ve beklemeye alın. Hemen kendinize güzel bir keyif kahvesi hazırlayın. Kahve keyfinden sonra kalan telveleri tavaya döküp üzerine de biraz su koyup kaynatın. En son normal bulaşık deterjanı ile yıkayın. Hem keyif kahvesi içmiş oluyorsunuz hem de tavanız tertemiz oluyor 🙂
Bu arada sofradan kalkarken eğer elinizle yediyseniz (ki ben çatalla balık yemeyi hiç beceremem) kalan limonlar ile elinizi güzelce ovalayıp ondan sonra yıkarsanız elinize sinmiş olan balık kokusundan da kurtulursunuz.
Evdeki balık kokusu nasıl giderilir diyenler için en favori ipucunu ise sona sakladım. Bunu mutlaka deneyin evde biz bunu uyguluyoruz ve birkaç saat içinde evde zerre balık kokusu kalmıyor:
Bir cezve veya ufak bir tencere içerisine yarım çay bardağı kadar çamaşır yumuşatıcısı koyun ve üstüne biraz da su ekleyip kaynatın. 15-20 dk kadar kaynaması yeterli. Hem evdeki rahatsız edici kokular gider hem de eviniz mis gibi kokar. Yalnız yumuşatıcıyı fazla koymayın veya çok uzun süre kaynatmayın yoksa bir süre sonra onun kokusu da ağırlaşır.
Aslında çok basit olan bilgilerle balık kokusu olayını halledebiliyoruz. Sağlığınız için bu kadar önemli olan bir besinden bu yüzden vazgeçmeyin. Sevgi ve balık dolu güzel sofralar sizlerin olsun…
Somon balığı omega-3 yağ asitleri yönünden doğadaki en zengin balık olarak ün salmıştır. Yağlı bir…
Omega-3 deposu somon balığı ızgarada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Soğuk sularda yetişen somon balıkları…
Fırında Somon köftesi özellikle çocuklara balık sevdirme döneminde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tarif. Her yaştan insanın…
Omega-3 deposu somon balığı ile enfes sofralar hazırlamak çok kolay. Balık pişirmek bazen zahmetlidir ama…
Fırında somon balığı hazırlamak çok kolaydır. Kimi sade sever kimi değişik baharatlar ve aromalar kullanır.…
Fırında somon balığı pişirdiğinizde farklı tatlar arayanlar için 10 dakikada hazırlayabileceğiniz çok leziz bir kremalı…
Yorumları Görüntüle
Tavadaki balıkkokusunu nasıl giderebiliriz ?? Hemen cevap verirseniz sevinirim . Acilll !!!
Öncelikle balık pişirdikten sonra tavayı yıkamak için sıcak su kullanmayın. Tavadaki kalan yağı limonla ovalayın ve beklemeye alın. Hemen kendinize güzel bir keyif kahvesi hazırlayın. Kahve keyfinden sonra kalan telveleri tavaya döküp üzerine de biraz su koyup kaynatın. En son normal bulaşık deterjanı ile yıkayın. Hem keyif kahvesi içmiş oluyorsunuz hem de tavanız tertemiz oluyor :)
Eşim hiç sevmiyor kokusunu ...onun için yapamıyoruz. .güzel bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim
Balık kokusunu hiç sevmiyorum