Somon balığı dendiğinde en lezzetli tarifler ızgarada ortaya çıkıyor. Her iki tarafını ızgarada güzelce pişirdikten sonra ortaya fazla yağlarından arınmış harika bir lezzet kalıyor. Hele üstüne ilginç tariflerle somon sosu hazırlayınca kendinizi lüks bir restaurantta ziyafet çekiyor sanacaksınız.
Bu tarifimizde balıklarımızı ızgarada akçaağaç şurubu, hardal ve sirke ile hazırladığımız sos ile pişireceğiz ve pişme işleminden sonra servis tabağına aldığımız balıklarımızın üstünü yine bu sosumuzla kaplayacağız. Bu işleme batı mutfağında glaze adı veriliyor. Henüz Türkçeye çevrilmemiş olan bu mutfak terimine glaze etmek diyoruz. Glaze etmek ne demek diye soranlar için kısaca özetlemek gerekirse sözlükte kaplamak, parlatmak, sıvamak, üstüne cam ve cam gibi parlak bir tabaka geçirmek diye geçen bir terim. Farklı tariflerde farklı yöntemler için isimlendirilmiş. Hamur işi yaparken etrafını pudra şekeri ile kaplamak,şekerlerin etrafını parlak bir tabaka ile kaplamak, pastaların üzerini kaplamak, poğaçaların üzerine fırça ile yumurta sürmek için kullanılır. Ayrıca özellikle oteller ve restaurantlarda sebze garnitürlerinde sotelemeden sonra tereyağı ve az şeker ile ürünlerin daha canlı ve parlak görünmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Aynı şekilde et ve balık ürünlerinin de pişme suyunun çektirilmesi ile birlikte hem lezzetli olması hem de servis sırasında parlak ve iştah açıcı görünüme kavuşması amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Glaze işlemi hakkındaki kısa bilgiden sonra tarifimize geçelim. Tarifimiz iki kısımdan oluşuyor. Öncelikle glaze işlemi (bu arada bu terime acilen bir Tükçe karşılık bulunması gerekiyor. Ben bu tarifte parlatma diyeyim en iyisi) için sosumuzu hazırlayacağız. Ardından somonları pişirme işlemine geçeceğiz.
- 4 adet somon fileto veya dilimleri
- Yarım fincan akçaağaç şurubu (Büyük marketlerde maple syrup ismiyle bulabilirsiniz. Özellikle batı mutfağında yemeklerde ve tatlılarda çok sık kullanılan bir üründür ama Türk mutfağına yavaş yavaş girmeye başlamıştır.)
- 3 yemek kaşığı hardal
- 1 çay kaşığı elma sirkesi
- 1 tutam ince kıyılmış taze kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Zeytinyağı
- Deniz tuzu (Mutfağınızda deniz tuzu yoksa kalın tuz da olur. O da yapacak bir şey yok normal tuz kullanın 🙂 )
- Hazırlanışı:
- Sos için akçaağaç şurubu, hardal, sirke ve yarımşar çay kaşığı kekik tuz ve karabiberi bir tavaya koyup güzelce karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye başlayın ve kaynamaya başladığında ocağın altını kapatın. Oda sıcaklığına ulaştıktan sonra balıklarımızın üstünü bu sosla kaplayacağız.
- Somon dilimleri ve filetoları güzelce yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için bir süzgüye alın.
- Balıkları kağıt havlu ile kuruladıktan sonra her tarafına güzelce zeytinyağı sürün. Bu işlemi dilerseniz fırça ile yapabilirsiniz veya bir kap içerisinde elinizle güzelce karıştırarak da yapabilirsiniz.
- Zeytinyağı sürdükten sonra her iki tarafına tuz ve karabiber serpin.
- Izgaranın tellerini biraz zeytinyağı ile ovalarsanız balıklar tellere yapışmaz. Eğer fileto yapıyorsanız balığın derisi alta gelecek şekilde ızgaraya yerleştirin. Dilimse zaten farketmez 🙂
- Izgaraya yerleştirdikten sonra alt tarafı pişinceye kadar çevirmeyin. 3-4 dk sonra hafif dokunduğunuzda oynamaya başlar ve derisi hafiften çıtır hale gelmeye başlarsa anlayın ki alt tarafı pişmiştir. Somon balığı nasıl yapılır başlıklı yazımızda buna değinmiştik.
- Geniş bir spatula ile dikkatli bir şekilde balıkları çevirin.
- Çevirme işleminden sonra fırça yardımıyla hazırladığımız sostan üstüne biraz sürün.
- Diğer kısmını da 2-4 dk kadar pişirin. Rengi değişmeye opak bir hale gelmeye başlayacaktır. Piştiğini rengine bakarak anlayabilirsiniz.
- Diğer tarafı da piştikten sonra servis tabağına alın ve kalan sosu üzerinde gezdirin.
- Yanına yeşillikler ekleyerek servis yapabilirsiniz.