Balığa lezzetini veren en önemli ayrıntı tuzunu iyi ayarlamaktır. Pişirmeden önce çok fazla olmamakla birlikte güzelce tuzlandıktan sonra buzdolabında bir süre bekletirseniz yani marine ederseniz tuz bütün ete yayılır ve sofrada farklı tuz oranları ile karşılaşmazsınız.
Başka dikkat etmeniz gereken nokta ise yağ oranıdır. Yağsız bir balığı tuzlayıp unlayıp bol yağda kızartırsanız hiç yağ çekmez. Ancak eğer balık yağlıysa ona göre hareket etmeniz gerekir. Somon gibi yağlı balıkları eğer unlamadan pişirecekseniz tuz ve baharatını ekledikten sonra yağsız teflon veya seramik tavada kızartabilirsiniz.
Fırında yaparken ise yanına eklediğiniz diğer besinlerin miktarına göre çok az zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca fırında balık pişirirken size tavsiyem folyo kağıdı veya yağlı kağıt kullanmanız. Aksi takdirde muhteşem bir yemeğin ardından üstünüze ağırlık çöktüğünde kalkıp tepsi ovalamak zorunda kalırsınız 🙂
Sağlığınız açısından o kadar şeye dikkat ederken hala mutfağınızda çiçek yağı kullanıyorsanız artık bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizi öneririm. Ege’de hemen hemen tüm semt pazarlarında dahi doğal zeytinyağı satılır. Eğer bulunduğunuz bölgede böyle bir imkanınız yoksa tanıdıklar vasıtası ile edinmenizi öneririm. Onu da yapamıyorsanız marketten bilindik markaya ait zeytinyağı alıp onu kullanın. Biz çok uzun zamandır tüm yemekler olmakla birlikte kızartmaları dahi zeytin yağında yapıyoruz.
Herkese söylediğim gibi tavada balık pişirirken normal un yerine mısır unu kullanın. Mısır omega 3 açısından zengin bir besindir. Ayrıca mısır unu ile kızarttığınız besinler inanın çok daha lezzetli oluyor.
Eğer vaktiniz varsa uzun süreli yoksa en azından 15-30 dk kadar hazırlamış olduğunuz marine sosu ile terbiye edin. Bu sayede her sosta farklı tatlar bulabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız sos malzemesine göre pişme süresi azalabilir veya bazılarına ağır gelebilecek olan yağ oranı azalabilir.
Somon olsun başka balıklar olsun pişirme süresini uzun tutup balığı kurutmayın. Aksi halde hem taşıdığı besin değerlerinden olursunuz hem de ona özgü olan lezzetinden olursunuz. Unutmayın balıklara lezzetini veren taşıdığı yağ oranı ile sulu kalmasıdır. Balık et ürünlerine nazaran daha hızlı piştiğinden özellikle mangalda pişirmenin püf noktası ateşin ısısının yüksek olmamasıdır. Ateş ısısı yüksek olursa balığınız kurur ve lezzeti kaybolur.
Balığın dağılmasını istemiyorsanız pişirme sırasında sürekli çevirmek yerine bir tarafı piştikten sonra diğer tarafını çevirin. Somon balığı pişerken yağını salar yağını salması demek piştiği anlamına gelir. Ayrıca üstte kalan tarafta kendine özgü olan turuncu rengi bej rengine dönmeye başlar. Bu sayede alt tarafının piştiğini anlayabilirsiniz.
Somon balığı omega-3 yağ asitleri yönünden doğadaki en zengin balık olarak ün salmıştır. Yağlı bir…
Omega-3 deposu somon balığı ızgarada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Soğuk sularda yetişen somon balıkları…
Fırında Somon köftesi özellikle çocuklara balık sevdirme döneminde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tarif. Her yaştan insanın…
Omega-3 deposu somon balığı ile enfes sofralar hazırlamak çok kolay. Balık pişirmek bazen zahmetlidir ama…
Fırında somon balığı hazırlamak çok kolaydır. Kimi sade sever kimi değişik baharatlar ve aromalar kullanır.…
Fırında somon balığı pişirdiğinizde farklı tatlar arayanlar için 10 dakikada hazırlayabileceğiniz çok leziz bir kremalı…