Bazen bir arkadaşınızdan, komşunuzdan, televizyondan veya İnternetten ufak bir bilgi duyarsınız ve o aslında ufacık olan bilgi öyle pratik bir ipucudur ki evinizde, mutfağınızda veya hayatınızın herhangi bir noktasında inanılmaz işe yarar.
Bugün sizler için mutfağınızda yemek yaparken işinizi oldukça kolaylaştıracak birbirinden kıymetli pratik bilgiler derledim. Çorbalar, turşular, yemekler yaparken kullanabileceğiniz bu pratik bilgiler bir nevi kurtarıcınız olacak.
Yemeklerde, salatalarda kullandığımız domateslerin kabuklarını soyarken, domatesin neredeyse yarısına zarar veriyorsanız üzülmeyin. Domatesin üzerine kaynar su döküp, bıçağın tersi ile kabuğun üzerinde, bastırarak gezdirirseniz kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
Patates püresini yaparken daha bir lezzetli olmasını istiyorsanız, içine süt de katabilirsiniz. Ama ne kadar süt katacağınızı kestiremiyorsanız, süt yerine süt tozunu tercih edebilirsiniz. Böylece hem patates püresinin kıvamını daha rahat tutturabilirsiniz, hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz.
Balık kızartma yağının içine kırmızıbiber serperseniz hem balığa değişik bir lezzet vermiş hem de balığın rengini parlak yapmış olursunuz. Ayrıca ızgarada veya fırında balık yaparken 1-2 adet defne yaprağı koyarsanız harika bir lezzet verir.
Eşit miktarlarda zeytinyağı ve limon suyunu bir şişeye doldurup hazır salata sosu olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında muhafaza edebilir kullanacağınız zamanlarda da iyice çalkalayıp kullanabilirsiniz.
Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırdıktan sonra malzemeleri tavaya atın anca ilk seferde çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken kevgir benzeri büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur bu sayede daha yağsız bir yemek yersiniz.
Özellikle balığı kızartarak pişirdiyseniz yayılan kötü kokulardan kurtulmak için bir cezve veya ufak tencere içerisine çamaşır yumuşatıcısı koyun ve üstünü su ile tamamlayıp kısık ateşte 10 dk kadar kaynatın. Balık kokusundan eser kalmayacaktır. Dilerseniz bununla ilgili balık kokusu nasıl çıkarılır başlığımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yemek kokuları veya özellikle kızartma kokularından kurtulmak için yemeğin bitimine yakın veya kızartmanın bitiminde tencereye, tavaya birkaç tutam maydanoz atabilirsiniz.
Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız.
Pilavı çok seviyorsunuz ancak, pilavınız bir türlü tane tane olmuyorsa eğer pilavın tane tane ve beyaz olmasını sağlamak için pilav tenceresinin içine, pişirme esnasında incecik dilimlenmiş bir limon koyun. Hem hoş bir tat verir hem de pilavınız tane tane olur.
Çaya ayrı bir tat ve koku vermek istiyorsanız bunu gayet doğal yollarla yapabilirsiniz. Kavanozun içine, bir dilim elma ya da portakal kabuğu atın. Hatta çay demlerken portakal ve limon kabuğunu rendeleyerek de kullanabilirsiniz. Bir başka yöntem de, değişik türdeki çayları harmanlamak.
Zeytinyağlı yemeklere 1 adet kesme şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Önemli bir pratik bilgi de zeytinyağlı yemekleri yeneceği günden bir gün önce pişirip, ertesi güne kadar dinlendirirseniz yemek tam kıvamına gelir ve bunu ben mi pişirdim diyebilirsiniz 🙂
Hazırlayacağınız ciğer tavayı daha da lezzetli yapmak istiyorsanız ciğer tava yapmadan önce, kızartma ununun içine bir tatlı kaşığı kadar karbonat koyup yağı iyice kızdırdıktan sonra tavaya atarsanız özellikle Arnavut ciğerinin tadı çok daha lezzetli olur. Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletmeniz ayrı bir lezzet katar.
Hazır çorbaları hazırlarken içlerine biraz soğan doğrayıp, ince kıyılmış nane veya maydanoz ilave edebilirsiniz. Böylece çorbanızın hem görünümü, hem de lezzeti değişecek sanki evde yapılmış bir çorba gibi olacaktır. Bunun dışında hazır çorbaların yağ oranı düşük tutulur. Eğer yağ ilavesi yapmak istiyorsanız çorbanıza, ocaktan indirmeye yakın kızdırılmış tereyağı gezdirin.
Bazen çorba yaparken suyunu ayarlayamayız ve fazla sulu olur. Ateşten indirmeden önce çiğ patatesi soyup rendeleyin tencereye atıp biraz kaynatın.
Yumurtanın sarısını beyazından ayırmak bazıları için zor olabilir. Kolay yolu ise; yumurtayı orta boy bir huninin içine kırmanızdır. Yumurtanın beyazı huninin azından akıp altına tutacağınız kabın içine düşer. Sarısı ise, huninin geniş kısmında kalır. Yalnız yumurtanın bayat olmamasına dikkat edin. Çünkü bu işlemi yaparken, bayat yumurtanın sarısı patlayabilir.
Evde hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz da tereyağı katın. Yağ, çikolatayı yumuşatır, hoş bir lezzet verir ayrıca çikolatanın akışkanlığını artırdığı için işinizi de kolaylaştırır. Deneyin sonuca siz de şaşıracaksınız.
Farklı tatlar denemekten hoşlanıyorsanız, evinizde hazırladığınız turşuya sarımsak, kereviz yaprağı, öğütülmemiş hardal tohumu, nane yaprağı, karanfil, defneyaprağı, nohut, dereotu, soğan ve şeker katabilirsiniz. Böylece koku ve lezzet kazandırmış olursunuz.
Lezzetle yiyeceğiniz kuru fasulyelerin tanelerinin dağılmadan ve ezilmeden pişmesini istiyorsanız, tuzu, salçayı ya da domatesleri, fasulyeler yarı piştikten sonra ekleyin.
Tavuğun lezzetini artırmak için tavuğu fırına atmadan önce tuz, karabiber ve limonun suyuyla hazırlanmış karışımla ovabilirsiniz. Ayrıca tavuğu kızartmadan önce zeytinyağı, tuz, pul biber ile terbiye edin ondan sonra pişirin. Harika bir lezzet olacak inanın.
Yaptığınız reçelin kısa sürede şekerlenmesini engellemek istiyorsanız, limon suyunu ateşten almanıza yakın koyun. Aksi takdirde önceden ilave edilen limon suyu, reçelin rengini ve kıvamını koyulaştırır. Daha kısa sürede şekerlenmesine neden olur.
Somon balığı omega-3 yağ asitleri yönünden doğadaki en zengin balık olarak ün salmıştır. Yağlı bir…
Omega-3 deposu somon balığı ızgarada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Soğuk sularda yetişen somon balıkları…
Fırında Somon köftesi özellikle çocuklara balık sevdirme döneminde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tarif. Her yaştan insanın…
Omega-3 deposu somon balığı ile enfes sofralar hazırlamak çok kolay. Balık pişirmek bazen zahmetlidir ama…
Fırında somon balığı hazırlamak çok kolaydır. Kimi sade sever kimi değişik baharatlar ve aromalar kullanır.…
Fırında somon balığı pişirdiğinizde farklı tatlar arayanlar için 10 dakikada hazırlayabileceğiniz çok leziz bir kremalı…