Çocuklarımız İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Dünya nüfusunun büyük bir kısmı yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu hastalıklarla mücadele ederken aşırı ve dengesiz, sağlıksız gıdalarla

beslenme sonucu oluşan obezite (aşırı şişmanlık) sonucu sağlık sorunları ile uğraşan insanların sayısı da giderek artıyor.

Özellikle çocuklarımızın bedensel ve kişisel gelişimi için, ileride sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için yeterli ve dengeli beslenmeleri

gerekmektedir. Ayrıca çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdüğünden çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırmamız gerekir.

Sağlıklı Yaşam İçin Balık Tüketin
Sağlıklı Yaşam İçin Balık Tüketin

Çocukların sürekli büyüme süreci içinde olmalarından ve bu sürece beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, kültür ve gelenekler, rol modeller, sosyo-ekonomik durum gibi etki eden birçok faktör vardır. Bunlar arasında kuşkusuz beslenme alışkanlıkları büyük önem arz etmektedir.

Yukarıda saydığımız bu çevresel faktörleri her zaman kontrol altında tutamayız ancak biz ebeveynler olarak çocuklarımızın eğitimi, davranışları konusunda gösterdiğimiz özeni sağlıklı olabilmeleri için beslenme alışkanlığı konusunda da göstermek zorundayız.

Gerek ailede gerekse de çocuklarımızın zamanın büyük bir bölümünü geçirdikleri okullarda beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olmaması, hatalı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında  büyük önem arz etmektedir. Öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi, fast-food türü gıdaların tüketimi bu alışkanlıkların başında gelmektedir.

Çocukların ve gençlerin ufakken kazandıkları bu yanlış beslenme alışkanları ileri yaşlarda önemli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite, yüksek kolesterol gibi hastalıklar için temel risk faktörünü oluşturmaktadır.

 

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Çocuklara Öneriler

Sağlıklı yaşam için sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı ve öğün atlanılmamalıdır. Aralarda yenilen abur cuburlar iştahsızlığa dolayısı ile öğün atlamaya sebep olmaktadır.

Kemik sağlığı için süt içme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Kalsiyum yönünden zengin olan peynir ve yoğurt yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Sağlıklı kalabilmek için mevye suyu içmek yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlanmalıdır. Ve her gün mutlaka meyve tüketilmesi sağlanmalıdır.

Günde en az 2 lt su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Fast-food gibi doymuş yağ oranı yüksek zararlı gıdaların tüketilmesinin sakıncalı olduğu düşüncesi çocuklara kazandırılmalıdır.

Şeker, tuz ve yüksek yağ içeren besinlerin bir çok hastalığı beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.

Meyve ve sebze gibi besinleri yıkayarak yeme alışkanlığını edindirmeli, bol suyla yıkamadan kesinlikle yenilmemeli.

Kırmızı et yerine balık yeme alışkanlığı edinilmeli.

Son olarak sağlıklı kalabilmek için açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli ve mutlaka yemekten önce eller sabunla yıkanmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir