Omega 3 açısından balıklar arasında en zengini olan ve bu nedenle sağlıklı beslenme uzmanları tarafından sık tüketilmesi tavsiye edilen
somon balığı yağlı bir balık olması sebebiyle genelde ızgarada ve fırında yapılır. Ancak ülkemizde kızartma kültürü çok yaygın olduğu ve sevildiği için bugün sizlere somon balığı nasıl kızartılır onu anlatacağım.
Yukarıda belirttiğim gibi yağlı bir balık olması lezzeti açısından çok da olumlu bir şey. Zira bu yağ oranı pişirme sırasında size ciddi kolaylık sağlaması yanında çiçek yağı veya margarin gibi zararlı da değil. Bunu göz önünde bulundurarak uygun yöntemlerle pişirildiğinde lezzetinden taviz vermeden çok pratik tarifler ortaya çıkıyor.
En pratik somon tariflerinden biri olan biri yağsız teflon tavada pişirmedir. Bu yöntemde balıklarımızın her iki tarafına hafiften tuz ve karabiber serptikten ve elimizle yedirdikten sonra seramik veya teflon tavada hiç yağ koymadan kızartıyoruz. Pişme sırasında sürekli olarak değil bir tarafı piştikten sonra çevirmeye dikkat ediyoruz. Üst tarafı turuncu olan rengi piştikçe bej rengine doğru değişir bu sayede alt tarafının piştiğini anlayabilirsiniz. Veya piştikçe yağını salmaya cızırdamaya başlar. Balık tavasını hafiften salladığınızda hareket ediyorsa alt tarafı pişmiş demektir.
Farklı somon pişirme tariflerinden birinde de daha öncesinden az zeytinyağı, tuz, yarım limon, sarımsak ile güzelce karıştırarak en az 3 saat buzdolabında marine ettiğiniz balıklarınızı üzerindeki sosu hiç yıkamadan mısır ununa bulayıp çok az zeytinyağı döktüğünüz teflon tavada kızartmaktır. Bu şekilde her bir yüzünü yaklaşık 3-4 dk pişirmeniz yeterlidir.
Kızartma
Hangi yöntemle yaparsanız yapın somonlarınızı çok pişirip kurutmamaya özen gösterin. Biraz sulu kalması hem lezzetini korumasına hem omega 3 yağ asitlerini muhafaza etmesine yardımcı olur.
Balığın masanızdan eksik olmadığı günler diliyorum. Afiyet olsun 🙂
Hocam çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Bu akşam deneyeceğim.