Somon balığı yağlı bir balık olduğu için aslında tam bir ızgara balığıdır. Farklı soslarla terbiye edebilir, daha lezzetli, sulu ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.
Bu tarifimiz en temel ve en basit şekliyle ama lezzetinden taviz vermeden ızgarada nasıl yapabileceğiniz üzerinedir.
Izgarada Somon Balığı Tarifi için Gerekli Malzemeler:
2 Dilim Somon
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 limon
1 tutam tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam pul biber
1 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Somon dilimlerini yıkadıktan sonra sularının süzülmesi için süzgüye alıyoruz.
Çukur bir tabağın içinde baharatları, zeytinyağını, limon suyunu, dövülmüş 1 diş sarımsağı ve 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını karıştırıyoruz.
Hazırlamış olduğumuz bu karışıma somon dilimlerini yerleştirip balıkların her tarafına gelecek şekilde elimizle hafif bir şekilde ovuyoruz.
Balığımızın terbiyesini yaptık. Bu terbiye edilmiş somon dilimlerini tabağın kapağını kapatıp yaklaşık 1 saat buzdolabının normal gözüne koyup dinlendiriyoruz. (Unutmayın ne kadar uzun süre dinlendirirseniz balık sosu çektikçe daha lezzetli olur. Tercihen en az 3 saat kalmasıdır.)
Size önerim mangal kömüründe pişirmeniz. Aslına bakarsanız hangi tür balığı yaparsanız yapın eğer ızgarada yapmayı düşünüyorsanız kömürde pişirmek tavsiye edilir.
Marine ettiğiniz balıkları artık pişirmeye geçebilirsiniz. Izgaraya attığınız somon dilimleri sık sık çevirmeyin. Bir tarafı pişmeden çevirmeyin. Zaten yağlı bir balık olduğundan ızgaraya yapışma ihtimali düşüktür.
Yaklaşık 3-4 dk da bir tarafı pişer. Tabii ki elektrikli ızgara kullanıyorsanız bu süre değişecektir. Üstte kalan yüzünün rengi bej rengine yakın bir tona döndüğünde piştiğini anlarsanız.
Diğer yüzünü ise öncekinden 1 dk kısa pişirin ki yanmasın veya kurumasın. Amacımız biraz yağlı ve sulu kalması.
Somon dilimleriniz piştikten sonra servis tabağına alabilirsiniz. Servis tabağını renklendirmek tamamen size kalmış.
Roka, domates, pancar turşuşu ve limon dilimlerini kullanarak servis tabağınızı canlandırabilirsiniz.
Biliyorsunuz servis tabağı olayı tamamen farklı bir sanat dalı 🙂
Afiyet olsun