Kategoriler: Genel Bilgiler

Somon Rengi

Tatlı suda doğup uzun yollar katederek okyanuslara doğru göç eder. Üreme dönemine kadar okyanuslarda kalıp tekrar yumurtlamak için ilk doğup büyüdüğü tatlı suya geri döner. Bu tatlı sudan tuzlu suya geçtiği dönemde yediği besinlerden dolayı rengi değişir. Halk arasında bir çok elbise modellerinde, duvar boyası renklerinde kullanılan somon rengi denilen turuncuya yakın bir renge döner. Bu değişim sadece rengi ile sınırlı kalmaz aynı zamanda şeklinde ve lezzetinde de bazı değişimler olur.

Somon rengi Astaksantin adındaki bir pigment sonucu oluşur.

Tatlı suda doğduğu dönemlerde rengi beyaza daha yakın tonlarda iken tuzlu suya geçtikçe yediği besinlerden kaynaklı renklerdeki değişim daha da belirginleşir. Koyu turuncuya doğru kayar.

Bu rengin asıl kaynağı Astaksantin adındaki bir pigmenttir. Astaksantin karides, kerevit, ıstakoz gibi bazı deniz kabukluları ile somon balığında, kızıl aynak ve flamingo gibi bazı kuşların tüylerinde bulunan bir renk pigmentidir. Karotenoidler grubunun bir parçası olup kimyasal olarak β-karotene ve A vitaminine benzerdir. Bu saydığımız kuşların tüylerinin kırmızı-turuncu renklerde olmasının, deniz kabuklularının kaynatıldıktan sonra kırmızı renk almasının, ve somon balığının etinin turuncu renkte olmasının sebebi astaksantin denen bu pigmentten ötürüdür. İnsan vücudunda fazla A vitamini birikmesi insan sağlığı açısından zararlıdır. Ancak astaksantin diğer karotenoidlerin aksine vücutta A vitamini olarak depolanmaz.

 

Alabalık 800 gr-1 kg boyutuna gelince bazı balıkçılar tarafından deniz alası diye satılabiliyor. Marketlerden aldığınız balığın alabalık mı yoksa gerçekten somon mu olduğunu anlamak için rengine bakabilirsiniz. Eğer balıklardan pek anlamıyorsanız dahi eğer aldığınız ürünün etinin rengi turuncuya yakın bir renk ise doğru balığı almışsınızdır.

Somon Rengi

Ayrıca her ne kadar konumuz ile alakası olmasa da modacıların veya ev dekorasyon ve boya işi ile uğraşanların sıklıkla kullandığı somon rengi resmini de ekliyorum 🙂

Balıkçı

Somon, çipura, levrek, kalamar gibi farklı balık çeşitleri hakkında bilinmesi gerekenler ile bunlar hakkında birbirinden farklı ve lezzetli tarifleri sizler için toplar.

Share
Yazar:
Balıkçı

Recent Posts

Hardal Soslu Somon Fileto Tarifi

Somon balığı omega-3 yağ asitleri yönünden doğadaki en zengin balık olarak ün salmıştır. Yağlı bir…

5 sene önce

Izgarada Tereyağı Soslu Somon Fileto Tarifi

Omega-3 deposu somon balığı ızgarada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Soğuk sularda yetişen somon balıkları…

5 sene önce

Fırında Somon Köftesi

Fırında Somon köftesi özellikle çocuklara balık sevdirme döneminde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tarif. Her yaştan insanın…

5 sene önce

Tavada Baharatlı Ballı Somon Fileto

Omega-3 deposu somon balığı ile enfes sofralar hazırlamak çok kolay. Balık pişirmek bazen zahmetlidir ama…

6 sene önce

Parmesan Peynirli Çıtır Somon Tarifi

Fırında somon balığı hazırlamak çok kolaydır. Kimi sade sever kimi değişik baharatlar ve aromalar kullanır.…

6 sene önce

Fırında Kremalı Somon Tarifi

Fırında somon balığı pişirdiğinizde farklı tatlar arayanlar için 10 dakikada hazırlayabileceğiniz çok leziz bir kremalı…

6 sene önce