Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır

Balık yerine farklı gıdaları tercih etmenin sebeplerinden biri de güvenilir balık market, balıkçı bulamamak veya aldığımız balığın tazeliğinden şüphe etmektir. Bayat balık ile zehirlenme ihtimalleri bazen gözümüzü o kadar korkutur ki balık pişirmeye hiç yanaşmayız bile. Halbuki balığın tazeliğini anlamak o kadar zor değil inanın. Bir kaç püf nokta ile aldığınız balığın taze olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Taze Balık ile Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?
Taze balığın renkleri parlak, gözleri canlı, solungaçları açık kırmızı renkli, eti sert ve gergindir.

 

Balığın Taze veya Bayat Olduğu Nasıl Anlaşılır?

İlk bakmanız gereken balığın rengidir. Renginin parlak olması gerekir. Rengi matlaşmaya başlamışsa bayatlamış demektir.

Gözleri parlak olmalı. Donuk renkli içeri doğru çökük olması bayatladığı veya şoklu balık olduğu anlamına gelir.

Taze balığın eti sert ve elastiki bir yapıdadır. Parmağınızla bastırdığınızda tekrar düzelir. Bayat balıkta ise eti kendini saldığı için parmak iziniz kalır.

Taze balığı elinize aldığınızda diri bir şekilde durur. Kuyruğundan tuttuğunuzda baş tarafı dik kalır. Bayat balık ise kendini salar. Karın kısmında büzülmeler olur.

Pullu bir balıksa eğer pulları derisinden kolayca ayrılmaz. Pullar deriye sıkıca yapışmıştır.

Taze balığın solungaçları kırmızı olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Her balığın solungacı kırmızı olmak zorunda değildir. Örneğin çipura balığı denizden çıktıktan sonra içi buz dolu köpük kutular içerisinde aktarımı yapıldığından buzun suyu zaten ufak olan solungaçlarındaki kanı da akıtır. Dolayısı ile solungaçlarının rengi beyaza döner. Dolayısı ile solungaçlarının kırmızı olmaması balığın bayat olduğu anlamına gelmez.

Bayatı ile tazesini yan yana koyduğunuzda zaten canlı renginden duruşundan dolayı hangisinin taze hangisinin bayat olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir